Bursa Havadis

REKLAM ALANI

(980x100px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Kar körlüğüne dikkat

BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE GÖREVLİ GÖZ HASTALIKLARI UZMANI OP. DR. DERYA DOĞANAY, KAR YAĞIŞININ ETKİSİNİ YENİDEN GÖSTERDİĞİ BU GÜNLERDE TOPLUM TARAFINDAN AZ BİLİNEN ANCAK DİKKAT EDİLMEDİĞİNDE ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇABİLECEK FOTOKERATİT (KAR KÖRLÜĞÜ) İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kar körlüğüne dikkat
69 views
25 Mart 2021 - 11:10
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Derya Doğanay, kar yağışının etkisini yeniden gösterdiği bu günlerde toplum tarafından az bilinen kar körlüğüne dikkat çekti.

Kar yağışının ardından güneş açması ile gelen bir risk bulunduğuna dikkat çeken Dr. Doğanay, böyle havalarda mutlaka güneş gözlüğü kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Kayak merkezinde bulunuyorsa koruyucu gözlüklerden temin edilmesi gerektiğini dile getiren Op. Dr. Doğanay, “Yoksa fotokeratit olarak adlandırdığımız; karlı zeminden güneş ışınlarının fazlaca yansıması sebebiyle aşırı UV ışığın gözün kornea tabakasına temas etmesi ile oluşan, halk arasında kar körlüğü olarak ifade edilen hastalığa davetiye çıkarmış oluruz” dedi.

Kar körlüğünün kişinin gözlerinde aşırı hassasiyet, yanma, batma, sulanma, kamaşma olduğunu ifade eden Dr. Doğanay, “Daha da ileri durumlarda göz kapaklarında yoğun ödem gelişebilir. Bu durum soğuk hava şartlarında hemen hissedilemeyebilir. Bu şikâyetlerden herhangi birini yaşayan kişinin böyle bir durumda göz hastalıkları uzmanına vakit kaybetmeden başvurması gerekir. Özellikle açık tenli kişiler, göz rengi açık olan kimseler, daha önceden yaşa bağlı maküla yani sarı nokta hastalığı olan bireyler, kuru gözü, alerjik konjonktiviti ya da kirpik dibi iltihabı gibi halk arasında sık rastlayabileceğimiz rahatsızlıkları olan bireylerde fototoksik hasarın etkisi daha yoğun olabilecektir” şeklinde konuştu.

Karda korunmasız bir şekilde güneş ışığına mâruziyetin başka problemleri de beraberinde getirme ihtimâli olabileceğini vurgulayan Dr. Doğanay, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Böyle bir durumda fotoreseptör tabaka dediğimiz retinada bulunan hücrelerin aşırı uyarılması sonucunda geçici görme kaybı yaşanabilir. Ya da yine yoğun UV ışık sebebiyle makülada tahribat oluşabilir ki, böyle bir durum geri dönüşsüz görme kayıpları ile sonuçlanacaktır. Güneş tutulmasına çıplak gözle bakamayacağımız gibi karda da güneş ışınlarına maruz kalmaktan kendimizi aynı şekilde korumamız gerekmektedir.”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.